Sila – memilih racun anda.
Almond pahit. Ada sejumlah besar hidrogen sianida dalam manisan dari pokok badam pahit. Mengambil hanya tujuh sampai sepuluh almond mentah boleh membawa maut.
Durian. Buah Tenggara-Asia eksotik ini mempunyai bau yang sangat buruk. Di Thailand, itu dianggap sebagai buah kerajaan. Ini sangat berbahaya dalam kombinasi dengan alkohol.
Rhubarb daun. Akar putih-merah pahit daripada tanaman ini adalah tambahan yang sangat baik untuk banyak makanan pencuci mulut yang tidak biasa, musim sejuk mempertahankan serta hidangan enak. Tapi daunnya sering menyebabkan muntah.
Kacang merah. Kacang merah mengandungi racun, phytohemagglutinin. Itulah mengapa anda perlu merebus mereka selama sekurang-kurangnya sepuluh minit sebelum digunakan untuk menghancurkan racun.
Aronia. Aronia selamat untuk dimakan asalkan dimasak dengan baik. Mengambil aronia mentah boleh mencetuskan cirit-birit dan kelemahan.
Mete. Gajus mentah yang berbahaya kerana mengandungi urushiol, alergen organik berminyak juga dijumpai dalam poison ivy. Mereka perlu direbus sebelum dimakan. Kacang mete dibeli di kedai yang pra-memasak.
Apricot. Biji ceri, plum, pic, epal dan aprikot mengandungi bahan kimia yang melepaskan sianida dalam tubuh. Walau bagaimanapun, hanya dalam jumlah besar akan menimbulkan risiko kesihatan.
Otak monyet. Ini mungkin terdengar aneh tapi hidangan ini sangat popular di Asia. Hal ini boleh dimakan dimasak atau dipanggang, tapi mengandungi virus yang boleh membawa maut.
Ubi kayu akar. Akar kacang-rasa ini adalah khusus di Amerika Latin, tetapi mengandungi sejumlah besar sianida. Bila dimakan mentah atau kurang bersedia, ia boleh menyebabkan kematian.
Fesikh. Ikan ini adalah makanan tradisional Mesir. Ini harus dikeringkan di bawah sinar matahari dan masin sekurang-kurangnya satu tahun sebelum dimakan.
Obor-obor Nomura. Hidangan Jepun ini sangat beracun. Obor-obor ini boleh dimakan hanya jika bahagian racunnya dikeluarkan mencukupi. Jika tidak, hal itu menyebabkan keracunan dan kematian.
Katak Afrika. Kulit dan organ katak ini sangat berbahaya dan beracun, tapi hidangan ini adalah kelazatan nyata di Namibia. Hal ini boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang dan kematian.
Keju casu marzu. Walaupun tidak mematikan, keju Sardinia ini berbahaya bagi perut. Seolah-olah keju tradisional Itali pada awalnya, tapi itu penuh cacing. Kesatuan Eropah telah melarang penggunaannya.
Hákarl. Hidangan kebangsaan Iceland adalah daging yu busuk yang telah dikeringkan selama enam bulan. Yu ini tidak mempunyai saluran kencing, sehingga daging penuh racun.
Kerang darah. Shanghai kerang darah boleh dijangkiti hepatitis A dan E. Walaupun mereka sudah dilarang sejak tahun 1988, mereka masih ditemui di pasaran menyalahi undang-undang.
Sannakji. Sannakiji adalah hidangan yang paling popular di Korea. Ini diperbuat daripada potongan-potongan sotong hidup disajikan saat masih bergerak, sehingga ada risiko besar tersedak.
Fugu Puffer Fish. Ikan Jepun ini sangat beracun. Ini mengandungi tetrodoxin, yang 1,250 kali lebih kuat dari sianida, dan yang tidak ada ubat penawar. Hal ini boleh membawa maut.
Carambola. Belimbing, juga dikenali sebagai belimbing cukup popular di Brazil. Buah tropika ini kaya akan antioksidan, tetapi ia juga mengandungi dua sebatian yang sangat berbahaya untuk buah pinggang.
Hot dog. Hot dog adalah makanan segera popular di kalangan orang dewasa dan anak-anak. Walau bagaimanapun, makanan ini menyebabkan tersedak di 17% daripada anak-anak muda dari 10.
0 comments:
Post a Comment